Výběrová káva Indonésie GOWA MALINO z české pražírny Mitte je charakteristická tóny červeného pomeranče, kakaových bobů a datlí.
Tento lot je zpracován metodou Honey. To ovlivňuje sladkost a kyselost kávy. Třešně zpracované touto metodou začínají v procesu stejně jako u metody promyté. Po sklizni putují do depulpačního stroje, aby byly zbaveny slupek. Stroj lze nastavit tak, aby za sebou nechal různá množství dužiny, což procesu dodá název - podle toho, kolik dužiny na kávě ulpí se následně medová metoda dále dělí např. na white, red, black honey atd. Zelená káva se slizem se nechá uschnout na slunci, kde je nadále kontrolována, aby bylo dosaženo správné míry vlhkosti.
Tato metoda v sobě kombinuje to nejlepší z metody promyté i z naturálního zpracování. A v chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou žlutého ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu, karamel nebo fíky. Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Farma: Malino farmers
- Nadmořská výška: 1.200 - 1.700 m.n.m.