Šumperk, přezdívaný „Brána Jeseníků“, je nejen základnou pro milovníky turistiky a zimních sportů, ale především domovem rodinné pražírny Pikola. Je velkým hráčem na lokálním kávovém poli a snaží se vždycky potěšit jak kávové profesionály, tak i nadšence do výběrovky z řad běžných pijáků. Tahle káva nadchne všechny milovníky zábavných a netradičních chutí: zrnka upražená na filtr v sobě skrývají tóny tropického ovoce a gumových medvídků.
Argopuro, nacházející se na východě Jávy v Indonésii, je region známý překrásnou přírodou s dlouhým horským masivem, bohatou vulkanickou půdou a tropickým klimatem. Tato káva byla vypěstovaná Kooperativou Walida, která obhospodařuje 420 hektarů kávových plantáží přímo na hoře Argopuro. Walida, komunita 500 rodin, se od roku 2014 věnuje pěstování a zpracování výběrové kávy s důrazem na udržitelnost a kvalitu. Jejich poslání spočívá ve dvou zásadních oblastech: v obnově krajiny s důrazem na ochranu biodiverzity, a vzdělávání nových agronomů ve vlastní lesnické škole, zaměřené jak jinak než na kávovníky.
Sklízí se pouze dokonale zralé kávové třešně, které jsou okamžitě přepraveny ke zpracování. Po omytí čistou vodou jsou třešně na 72 hodin uloženy do nádob bez přístupu vzduchu, kde probíhá anaerobní fermentace. Následně putují na africké postele, kde schnou po dobu 20 dnů, dokud nedosáhnou ideální zbytkové vlhkosti. Pak už stačí kávová zrnka jen vyloupnout.
- Nadmořská výška: 1400 až 1600 m n. m.