Výběrová káva Indonésie KERINCI ze slovenské pražírny Goriffee Roastery je charakteristická tóny broskve, brandy a karamelu.
250 členů družstva Koerintji Barokah Bersama žije a hospodaří na náhorní plošině, která leží na úpatí hory Kerinci na ostrově Sumatra. Tato káva z Gunung Tujuh je chuťově sladká a čistá, s pozoruhodnými tóny flambovaných broskví a brandy. Je to příklad úžasných káv, které přicházejí z Indonésie. Do Indonésie přinesla kávu nizozemská koloniální vláda, která v 17. století vysadila první kávovníky v Indonésii kolem Batavie (Jakarta). Ty první sazenice byly zničeny při povodních. Na počátku 18. století odcházely první vývozy kávy do Evropy z přístavu Jáva na lodích holandské Východoindické společnosti. Jen o několik let později vláda vyvážela několik tisíc liber kávy ročně, čímž se Indonésie stala první zemí mimo Arabský poloostrov a Etiopii, která pěstovala kávu v komerčních objemech.
Tato káva byla zpracována anaerobně, tedy bez přístupu kyslíku. Kávové třešně se ve vodě uzavírají do vzduchotěsných sudů (s jednocestným ventilem pro odvod uvolňovaného oxidu uhličitého). Fermentaci jsou ponechány mnohem déle a většinou se v nich rozvinou nezvyklé tóny, jako například Coca-cola, žvýkačka, perník či kompot. Navíc díky tomu vzniká i zajímavý odpadní produkt – kávový kvas, jelikož při anaerobní fermentaci vzniká i alkohol.
- Farmář: Koerintji Barokah Bersama Cooperative, Sumatra
- Zpracování: anaerobní
- Region: Kerinci, Sumatra
- Nadmořská výška: 1800 m. n. m.