Pravděpodobně jste už slyšeli o kávě Arabica a Robusta a pravděpodobně jste je obě ochutnali. Tvoří přibližně 99 % světové produkce kávy. Přemýšleli jste ale někdy o zbývajícím jednom procentu? V tomto případě se jedná o Libericu. Je to velmi květinová a sladká káva s plným tělem a ovocnými tóny. Pražírna Coffeein si pro vás připravila Indonésii LIBERICU. V chuti najdeme čokoládu, koření a květiny a skvěle se hodí na espresso.
Pražírně COFFEEIN se nyní podařilo získat kávu od slovenského farmáře Luky Ondrišáka, která do tohoto jednoho procenta spadá. Jedná se o odrůdu excelsa liberica (Coffea Liberica). „Excelsa nás velmi učarovala," řekl Luka Ondrišák. Jednak kvůli její kvalitě a jednak proto, že je to divoká káva rostoucí v symbióze s divokou přírodou. Je to 'vzácná káva' s fascinujícími tóny.“
Tato káva pochází z divokého lesa, který v roce 2016 vyhořel. Bratři Fendi a Dedik jsou průkopníky agrolesnického pěstování kávy a rozhodli se tento les "oživit". Kromě kávovníků Liberica vysadili také borovice, různé citrusy a další stromy. Podařilo se jim les oživit a vytvořit nový ekosystém. Tento les dává práci 23 farmářským rodinám, které se o něj (a kávovníky v něm) starají.
Kávovníky Excelsa se pěstují v oblasti Jombang v pohoří Anjasmoro na východní Jávě v nadmořské výšce 1000 m. Kávové třešně se zpracovávají suchou metodou.
- Nadmořská výška: 1000 m n. m.