Indonésie PEGASING CARBONIC od české pražírny Father's je káva, která nabízí jedinečnou kombinaci bohatého kakaa, šťavnaté broskve a osvěžující limetky, která dodává kávě příjemnou aciditu. Tento komplexní chuťový profil vytváří harmonický a výrazný šálek, který si zamilují jak milovníci intenzivních, tak ovocnějších chutí.
Farma a zpracovatelská stanice Hendry je ostrůvkem experimentálního zpracování v moři konvenční promyté kávy, která je pro oblast Pegasing typická. Hendrův otec Hamdan se do oblasti přestěhoval v roce 2006, koupil pozemek a začal pěstovat kávu. Brzy se pro ni nadchl i jeho syn Hendra, který začal experimentovat se způsoby zpracování, studovat literaturu a hledat radu u ostatních indonéských farmářů, kteří se odklonili od tradiční promyté metody, které se v zde říká Giling Basah. Rodina investovala velké množství prostředků do farmy, a hlavně do zařízení pro různé typy zpracování - malou mokrou lisovnu se dvěma loupačkami na třešně, gravitační promývací kanály a několik vyvýšených lisů, nebo do velkých polyetylénových tunelů určených k sušení kávy. Založili také “školku” pro odrůdu Abyssinia, která byla první odrůdou sázenou v době, kdy se káva dostala na indonéský trh.
Hendra zpracovává kávu až deseti různými způsoby a nepřestává experimentovat. O způsobu zpracování rozhoduje počasí a také poptávka ze strany klientů - většinu své úrody totiž prodává pražírnám přímo v Indonésii, především v Jakartě. Jeho zpracovatelská stanice vyprodukuje až 40 tun kávy ročně, tu nakupuje od 70 farmářů z okolí. Hendra je motivuje k prodeji odměnou za dobrý sběr, příspěvkem na cestu, pokud je farmář z daleka, a také příplatkem za pěstování mikrolotů. Promytá káva z Hendrovy stanice pochází od těch nejlepších pěstitelů, kteří sbírají jen zralé kávové třešně a žijí v nejvyšších nadmořských výškách. Při metodě karbonické macerace se zrna nejprve uloží do plastových fermentačních nádrží, kde se do vody přidá oxid uhličitý, který vytlačí veškerý kyslík. Kávové třešně poté kvasí po dobu 70 - 80 hodin, a pak se po dobu 20 - 25 dnů suší na vyvýšených postelích v sušícím tunelu, kde se sleduje teplota a zrna pravidelně otáčí, aby se vysušila rovnoměrně. Poté se ještě ručním přebíráním odstraní všechna nezralá nebo vadná zrna tak, aby odpovídala standardům výběrové kávy.
Tim Tim je indonéský název pro odrůdu známou jako Hybrido de Timor. Je to přirozený kříženec robusty a arabiky objeven na farmě na ostrově Timor v roce 1917. Odrůda se dnes hojně pěstuje po celém světě kvůli své odolnosti vůči chorobám a je využívána jako genetický základ pro projekty, které vyvíjejí odolné křížené odrůdy kávovníku. Gayo 1 je odrůda, kterou v roce 2010 oficiálně představilo indonéské ministerstvo zemědělství jako rezistentní vůči chorobám. Není úplně jasné, jaký má odrůda základ, nicméně její genetika napovídá, že také může být potomkem odrůdy Hybrido de Timor.
- Nadmořská výška: 1 300 - 1 500 m n. m.