Tuto parádní naturálku z Indonésie od pražírny Ripsnorter si rozhodně nemůžete nechat ujít. Šálek této kávy původem z ostrova Sumatra nabízí sladké aroma medu a melasy společně se šťavnatým tělem připomínající ovoce jackfruit. Vše dohromady vytváří dokonalou kombinaci chutí pro všechny zvídavé kávomily.
Družstvo Ribang Gayo Musara bylo založeno díky obětavosti a odhodlání komunity pěstitelů kávy v oblasti Gayo Highland, zejména ve vesnici Pantan Musara, která je součástí okresu Pegasing na indonéském ostrově Sumatra. Hnáni vidinou pokroku a touhou zlepšit své organizační schopnosti a ekonomickou prosperitu, uvedli družstvo v život. Asman jako podnikatel v oboru výběrové kávy a zpracovatel kávových zrn v malém měřítku propagoval popularitu zpracování výběrové kávy v regionu a inspiroval tak vznik družstva. Dnes družstvo Ribang Gayo Musara hrdě sdružuje 692 farmářů a 208 farmářek, které spojuje vášeň pro pěstování kávy a odhodlání vytvořit pro sebe a svou komunitu prosperující budoucnost.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.