Výběrová káva Indonésie WILDAN MUSTOFA z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny švestek, broskví, jahod, višní, cukrátek a čokolády.
Wildan Mustofa se svou rodinou pečuje o chod závodu Frinsa Collective, který jednak pěstuje vlastní kávu, ale také vykupuje kávové třešně od okolních farmářů a dále je zpracovává. Pro zpracování tohoto lotu zvolil Wildan velmi specifickou techniku. Celý název zní: semi-anaerobní natural s tří denní lacto fermentací. Ve zkratce to znamená, že se třešně po sběru promyjí vodou a chvíli se suší. Po dosažení určitého stupně vlhkosti jsou umístěny do plastového pytle a v něm bez přístupu vzduchu fermentují. Pro „nakopnutí“ specifické fermentace se do pytlů navíc přidávají kvasinky. Káva je pak mnohem sladší, bohatší a má hutné tělo. Následně se třešně suší až 20 dnů na afrických postelích, což je vlastně rám se sítí uprostřed a stříškou, která brání přímému slunečnímu svitu. Třesně se musejí pravidelně obracet, aby nedošlo k rozsáhlejší fermentaci třešní, což by mělo za následek „nahnilé“ chuťové tóny. Každopádně právě díky pečlivě kontrolované „natural fermentaci“ má tato káva tak jedinečný charakter.
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím dokáži zachovat vysokou šťavnatost, ale také sladkost.
- nadmořská výška: 1.400 m n. m.
- producent: Wildan Mustofa