Jedinečná kávička z Jemenu od italských profíků z Gardelli! Jedná se o zrnka, která při cuppingu naprosto vynikla a zařadila se mezi ta nejlepší, která kdy pražírna měla tu možnost pražit. Dech vám vyrazí svou obsáhlou škálou chutí, kterou si budete moci vychutnat! Konkrétně se můžete těšit na florální aroma květu broskve a černého čaje, sladkost rozinek a sušených datlí a jasnou ovocitost nektarinek a jahod.
Bani Al Areef je vesnice ležící západně od Harazu. Asi dvacet zemědělců zde pěstuje kávu, která je hlavním zdrojem příjmů vesnice vzdálené asi 16 km od centra okresu Manakhah. Káva se pěstuje na zemědělských terasách, které se nacházejí v nadmořské výšce od 1700 do 2100 metrů nad mořem. Přesná historie pěstování kávy ve vesnici Bani Al Areef není známa, ale pěstování kávy v Harazu je doloženo již nejméně 400 let a zdejší zemědělci pěstují a sklízejí kávu stejným tradičním způsobem, protože do vesnice se nedostaly žádné moderní stroje na pěstování, zavlažování ani sklizeň. Tradičně zemědělci v Jemenu pracují na malých pozemcích od 60-70 stromů až po 400-500 stromů a pěstuje se především odrůda Jaadi/Udhini. Dodávka každého pěstitele je zaznamenána v okamžiku dodání do zpracovatelské stanice a farmář obdrží cenu na základě množství dodané kávy, její vlhkosti v okamžiku dodání a hustoty.
Proces fermentace probíhá pomocí karbonické macerace v uzavřených nádržích, které jsou vybaveny trubkami pro odvádění vzduchu. Ve druhé fázi zpracování se do nádrží vhání oxid uhličitý, v němž káva zůstává po dobu dvou až pěti dnů: k jeho odstranění dochází, když káva dosáhne hodnoty pH 4. Poté se kávová zrna suší na slunci po dobu dvou až tří dnů v závislosti na teplotě. Po počátečním sušení začíná fáze pomalého sušení ve stínu po dobu až 40 dnů, během níž se kávová zrna pravidelně promíchávají a sleduje a zaznamenává se úroveň vlhkosti. Pěstitelé dodávají kávové třešně do výkupních míst v jednotlivých regionech, která zřídila zpracovatelská stanice Mocha Mill. Všechny kávové třešně jsou pak převezeny do skladu Mocha Mill v Saná, kde jsou zpracovány a uskladněny v eko pytlích. Kávy jsou poté cuppovány a tříděny podle kvality. Následně se melou, třídí podle barev a ručně sbírají předtím, než se zabalí do 30kg pytlů a připraví na vývoz.
- Nadmořská výška: 1.700 - 2.100 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Mocha Mill