Kávička z Jemenu od Beansmith.s je parádní limitka, kterou si rozhodně nesmíte nechat ujít. Můžete se těšit na opravdu výjimečnou kávu s čistou a jasnou chutí. Najdete v ní tóny jablečného cideru, příjemný náznak malin a smetanové zmrzliny.
V Jemenu se káva pěstuje v horských oblastech vysoko na náhorních plošinách a v údolích v nadmořské výšce 1600-2100 m. Je známý tím, že se zde káva začala pěstovat jako první na světě poté, co ji do oblasti v 15. století přivezli súfijští mniši, odkud se začala pěstovat a v 16. století vyvážet z přístavu Al-Makha, který dal vzniknout názvu nápoje Mocha, jenž je dnes známý po celém světě. V 19. století dosáhl vývoz kávy v době svého největšího rozmachu více než 57 000 tun, což je zcela odlišná situace než dnes, kdy se vyváží méně než 20 000 tun. Káva se pěstuje na malých terasovitých farmách ve vysokých horách velmi jednoduchým způsobem. Veškerá káva se ručně sbírá, pěstuje se s použitím přírodních organických hnojiv a suší se na vyvýšených záhonech nebo na střechách.
Tato káva pocházejí od společnosti Mocha Mill, jednoho z prvních vývozců speciální kávy v Jemenu. Společnost Mocha Mill se vydala na cestu k výběrové kávě v Jemenu v roce 2014, kdy se rozhodla provést studii proveditelnosti výroby a vývozu výběrové kávy. Hned v první sezóně se jim podařilo vyvézt kávy do USA, aby je mohli ochutnat a roztřídit, což jim pomohlo pochopit jejich kvalitu. Bohužel v tentýž rok (2014) vypukla v zemi občanská válka, ale to jim nezabránilo pokračovat v jejich cestě a v průběhu let vedla k vytvoření dodavatelských řetězců v 6 různých oblastech Jemenu. Během této doby také v roce 2017 postavili v Samatu suchý mlýn, kde také investovali do třídičky barev a nejmodernějšího mlecího zařízení a vybudovali sklady pro sušení experimentálních káv. V roce 2021 vyrobili a vyvezli celkem asi 10 kontejnerů 80+ bodovaných výběrových káv do celého světa, a to do Japonska, Austrálie, na Střední východ, do Velké Británie a Evropy.
Kávu, kterou již několik týdnů ladíme k dokonalosti, byla zpracována anaerobně naturální metodou.Ta probíhá v uzavřených nádržích po dobu dvou až pěti dnů v závislosti na úrovni pH (4 stupně), poté se kávová zrna suší na slunci po dobu dvou až tří dnů v závislosti na teplotě slunce, čímž začíná fáze pomalého sušení ve stínu po dobu až 40 dnů. Během tohoto období se kávová zrna pravidelně promíchávají a zároveň se sleduje a zaznamenává vlhkost.
- Nadmořská výška: 1700 - 2100 m n. m.
- Farma / washing station: Bani Al Nahimie