Připravte se na skvělý kávový zážitek s touto novou kávou z Keni od pražírny Chroast. Kávička byla zpracovaná promytou metodou, což je pro tyto oblasti typické, a v šálku se vyznačuje šťavnatostí černého rybízu a broskve společně s lehkostí zeleného čaje. Rozmazlete své chuťové buňky touto skvělou chuťovou kombinací!
V Keni převládá družstevní systém produkce kávy, jehož členové hlasují o zastoupení, smlouvách o prodeji a zpracování jejich kávy a také o rozdělování zisku. Samotná zpracovatelská stanice Guama, neboli „továrna“, jak se jim v Keni říká, má 1380 přispívajících členů z řad farmářů a je jednou z 12 továren, které tvoří místní družstvo Baragwi. Farmáři patřící do Guamy mají v průměru 400 kávovníků na osobu. Keňská káva se však prodává konkurenčně podle kvality, což znamená, že dobře zásobené okresy, jako je Kirinyaga, dosahují rok co rok velmi vysokých průměrných cen a zdejší drobní pěstitelé s maximálně několika stovkami stromů, spolu s dalšími pracovními místy nebo využitím půdy na vysočině, jsou všeobecně považováni za střední třídu. Baragwi Farmers Cooperative Society dohlíží na činnost všech 12 členských družstev s celkovým počtem 16 000 farmářských členů. Skupina, která je společná družstvům v celé zemi, má zemědělci volené představenstvo s členy z každé dílčí lokality. Keňa je samozřejmě známá jedním z nejpečlivějších zpracování na místě, které lze najít kdekoli na světě.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1700-1800 m n. m.