Parádní výběrová zrnka z Keni od DAK Coffee Roasters vás určitě mile překvapí! Velmi šťavnatý šálek se spoustou tónů ostružin, černého rybízu a rebarbory se skvěle hodí pro každého, kdo vyhledává kyselejší kávičky. Užijte si tuto ovocnou pecku i vy!
Zemědělské družstvo Thiririka (FCS) má celkem tři továrny: Githembe, Kiganjo a Ndundu. V Githembe se káva pouze drtí a myje a poté se převáží do Kiganjo, kde se precizně suší. V Githembe je přibližně 1 500 aktivních zemědělců, kteří pěstují odrůdy SL 28, SL 34 a Batian. Půda je jílovitohlinitá. Sklizeň probíhá od října do prosince a následná expedice od března do dubna. Roční produkce činí 4100 pytlů (60 kg). Zpracovatelské postupy jsou ve všech třech továrnách jednotné. Třešně se před rozvlákněním třídí. Po rozvláknění a 18-24hodinové fermentaci se pergamen následně rozdělí na P1, P2, P3 a lusky. P1 se ponechává v máčecí nádrži a odváží se k sušení. Sušení trvá obvykle 12-20 dní.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Výsledkem je chuťově čisté kafíčko, které potěší vaše chuťové pohárky.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.