Tato naturální Keňa je káva pro milovníky ovocnějších káviček. Upražila ji pro vás pražírna Beansmith's a vy se můžete těšit na šálek naplněný tóny pomela, meruněk a horké čokolády. Nechte se unést vlnou sladkých ovocných tónů a každým douškem si nechte pohladit chuťové pohárky touto africkou výběrovkou.
Farma, ze které si pro vás pražírna připravila první naturálně zpracovanou Keňu se jmenuje Endebess Estate a nachází se v severní části keňského údolí Ri, nedaleko tržního města Kitale v okrese Trans Nzoiya. V údolí Ri se nachází pohoří Cherang’any a řetězec sopek, z nichž některé jsou stále aktivní. Cherang’any Hills jsou jedním z pěti hlavních keňských lesů a povodí a rozkládají se na území tří okresů, a to Trans Nzoia, Elgeyo Marakwet a West Pokot. Farma Endebess Estate se nachází na úpatí hory Elgon, vyhaslé štítové sopky na hranicích Ugandy a Keni. Farma má přibližně 758 hektarů celkové rozlohy, z toho 248 hektarů připadá na pěstování kávy.
Tento lot je jak už bylo zmíněno zpracovaný naturální metodou Kávové třešně jsou před sušením nejdříve propláchnuty sladkou říční vodou z řeky Koitobos, následně jsou celé třešně sušeny na slunci na afrických postelích. Celý proces sušení trvá obvykle 21 až 28 dní v závislosti na počasí. Zrna se otáčejí nejméně čtyřikrát denně. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1750 - 1950 m n. m.