Že espresso nemusí být jen temně černohnědé, sladko-hořké a hutné, servírované v náprstku s podšálkem, to je dávno známá věc. Ukázkové moderní espresso, se svěží aciditou a tóny ovoce, pro vás pod pečlivým dohledem dvou jezevčíků upražily lokální kávové celebrity The naughty dog. Můžete očekávat ovocně sladkou kávu s vyšší kyselostí, co svou chutí připomíná jahody a sladké citrony s dozvukem nugátové čokolády.
Endebess Estate je prestižní kávová farma v západní Keni, ležící v úrodné oblasti Trans-Nzoia poblíž Mount Elgon. Farma se nachází ve vysoké nadmořské výšce 1 900 m n. m., což v kombinaci s vulkanickou půdou a ideálním klimatem zajišťuje vynikající podmínky pro pěstování výběrové kávy. Pěstují se zde hlavně populární odrůdy SL28 a SL34, známé výraznou kyselostí a komplexními chutěmi. Typické jsou tóny citrusů, jablek a sladkého karamelu. Endebess Estate je synonymem pro kvalitu a autentický keňský kávový zážitek.
Suchá metoda zpracování, známá také jako naturální, je jedním z nejstarších způsobů, jak kávu po sklizni zpracovat. Je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky. Při této metodě se kávová zrna suší přímo v plodech, což znamená, že se bobule nechávají na slunci, pravidelně se otáčí a zakrývají při nepřízni počasí. Při správném postupu pak vznikají v kávě jedinečné komplexní chutě. A protože nedochází ke kontaktu s vodou, lze tímto postupem výrazně zabránit vzniku případných kvašených, výrazných fermentovaných tónů.
- Nadmořská výška: 1750–1950
- Sklizeň: jaro 2024