Výběrová káva Keňa GATOMBOYA AA z pražírny Onyx Coffee Lab je charakteristická tóny grapefruitu, hrušky, Toffee a koření.
Tato káva se k nám dostala přes našeho přítele Todda Mackeyho v Olam Coffee. Vzhledem k tomu, že se naše keňská zásilka zpozdila, zakoupili jsme od dovozců několik zásilek, které nám brzy dorazily, aby nám umožnily podávat keňskou kávu během letní sezóny, a tato šarže AA vynikala v řadě, kterou nám Todd poslal.
Gatomboya je jednou ze čtyř mycích stanic v Barichu Farmers Cooperative Society se 4000 drobnými producenty kávy. Gatomboya konkrétně poskytuje služby přibližně čtvrtině z nich. Společnost Barichu je známé tím, že se dobře stará o své členské producenty a blízkou komunitu. Družstevní společnost postavila v areálu továrny kavárnu, která obsluhuje cestující na nedaleké silnici. Příjmy tohoto obchodu pomáhají snižovat režijní náklady na řízení družstva a továren. Mycí stanice se nachází v blízkosti města Karatina v okrese Nyeri. Káva Nyeri je známá pro svou vysokou kvalitu a intenzivní, komplexní chuťové profily. O něco více než 80 % veškeré produkce kávy v Nyeri pochází od drobných farmářů.
Káva se v Keni zpracovává tak, že se nejprve vytřídí třešně a odstraní se nedozrálé/přezrálé třešně. Po dokončení třídění se káva zbaví dužiny. To se provádí protlačením třešně přes síto a odstraněním slupky od zrnka. Káva se poté nechá fermentovat v nádržích s bílými keramickými dlaždicemi po dobu 24 hodin. Dále se káva krátce míchá a nechá se dalších 24 hodin fermentovat. Po dvou dnech suché fermentace se káva promyje čerstvou vodou, přičemž se odstraní lepkavý sliz připojený k zrnům, který se během fermentace uvolňuje bakteriemi. Poté se namočí do vody, aby přes noc mírně fermentovala. Káva prochází třídicími kanály, které oddělují šarže, a poté se odnáší na vyvýšené postele k sušení. Jakmile dosáhne 11,5-12% obsahu vlhkosti, káva se přenese do beden, kde si odpočine.
Jakmile je káva zpracována a vysušena, jde do třídiče, který oddělí zrna podle specifických vlastností, zejména velikosti. Káva jde do stroje, který vibruje, posílá zrna přes různé síta s různě velkými otvory a třídí kávu podle velikosti a hustoty. Výsledkem je jednotnější profil kávy a šálku. Poté jsou kávy draženy na základě stupně (velikost a hustota), který mají.
Tato káva AA, která je vypěstovaná ve známé oblasti Nyeri, v šálku zvýrazní všechny jasné citrusové tóny, které byste od Keni očekávali. Díky kulatému tělu zahalenému v hnědém cukru, který se přeměňuje v tóny jako karamel, se Vám tato káva bude snadno extrahovat a ještě snadněji pít.
- Nadmořská výška: 1900 m n.m.
Příprava podle Onyx Coffee Lab:
Na filtr