Výběrová káva Keňa KARATU AA z berlínské pražírny Five Elephant je charakteristická tony džemu z černého rybízu, ibišku a lískových ořechů.
Tuto kávu vyrábí mnoho drobných farmářů a zpracovává ji v továrně Karatu Coffee Factory. Továrna je členem Gitwe Farmers Cooperative Society (FCS), kde manažer továrny David Kanya zajišťuje, že všichni členové družstva byli vyškoleni k třídění a dodávání jednotných zralých třešní. Červená vulkanická půda, dobře rozložené srážky a mírné teploty jsou tím, co dává keňské kávě její jedinečný profil. Většina odrůd pěstovaných farmáři jsou SL28 a SL34. Odrůda Ruiru 11 tvoří asi 1 % veškeré vypěstované kávy.
Káva je zpracována promytou metodou, kdy po ruční sklizni zralé třešně putují do depulpačního stroje, kde se naruší jejich slupka a odstraní se dužina. Pod ní se stále nachází sliznatá vrstva, kterou je třeba omýt a po tomto důkladném promývání je káva rozprostřena na vyvýšené postele, kde se na slunci suší, pro dosažení optimální vlhkosti. Zároveň je pečlivě kontrolována a pravidelně převracena, aby sušení probíhalo co nejrovnoměrněji.
- Producent: 600 drobných farmářů Gitwe
- Farma: Karatu Factory, Gitwe Farmers Cooperative Society
- Nadmořská výška: 1880 m n. m.