V pražírně Friedhats rádi o kávě mluví jako o zážitku. Rádi ji tak i popisují. S touto výběrovkou se kávomil přenese k babičce na chalupu. Představit si můžete sklenice plné sladkého jahodového džemu, zahrádku plnou borůvek nebo třeba ovocný čaj podávaný v malovaném hrníčku. Tohle vše dokáže šálek Keni KARIAINI AA.
Keni se přezdívá šampaňské ve světě výběrové kávy a kdo ji ochutnal, nemůže více než souhlasit. Poté, co si Keňané vydobyli svobodu i svobodné pěstování od Británie v průběhu 20. století se do pěstování vrhli vší silou. Nejen, že si vyšlechtili vlastní kávové odrůdy - rodinu SL z původní odrůdy Bourbon, ale zavedli si i vlastní systém nacenění a hodnocení kvality kávových zrn, který inspiroval celý svět včetně světově proslulé aukce Cup of Excellence. Primární využití promyté (washed) metody zpracování podtrhuje divoce explozivní, šťavnatě ovocný potenciál místních káv v komplexních tónech ostružinového vína, citronové trávy a pomerančů propletených s jemně květinovým aroma uložených v plném čistém těle. Tato konkrétní káva je výsledkem produkce a sběru mlýna Kariaini.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní.
- Producent: Mwirua Farmer Cooperative
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.