Výběrová káva Keňa KAROGOTO z norské pražírny Tim Wendelboe je charakteristická tóny šípku, ibišku a černého rybízu.
Karogoto je mokrý mlýn, který se nachází poblíž města Karatina v Nyeri v Keni. Je to jeden ze čtyř mokrých mlýnů, které vlastní družstvo farmářů Tekangu. V Nyeri je mnoho mokrých mlýnů, často jen pár minut jízdy od jednoho k druhému. Důvodem je to, že Nyeri je domovem tisíců drobných farmářů, kteří vlastní v průměru 0,5 hektaru půdy, kde obvykle pěstují kávu, kukuřici a další plodiny. Farmář obvykle natrhá své kávové třešně a prodá je do nejbližšího mokrého mlýna, který je v docházkové vzdálenosti. Třešně se spojí dohromady, než jsou zpracovány a vysušeny zaměstnanci na družstevním mokrém mlýně a později prodány exportérům na týdenní keňské aukci kávy nebo přímo do pražíren.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1.600 – 2.200 m n. m.
- Producent: drobní producenti