Milovníci všech ovocných káv, zbystřete! Přinášíme vám keňská zrnka, která vás svou výraznou ovocností přímo nadchnou. Nečeká vás totiž klasický (rybízový) profil, na který jsme u káv z Keni zvyklí. Konkrétně se můžete těšit na tóny čerstvě nasbíraných jahod, šťavnatých mandarinek a zralého banánu. Zkrátka ovocná bomba, která vám vykouzlí úsměv na tváři i v ten nejzamračenější den!
Region Nyeri v centrální části Keni se nachází v blízkosti vyhaslé sopky Mount Kenya. Přítomnost vysoce výživné vulkanické půdy a dostatečné množství srážek nabízí přímo skvělé podmínky pro pěstování kávovníků. Keňský kávový průmysl se řadí mezi ty nejvíce ohrožené globálním oteplováním, zvláště kvůli zvyšujícím se teplotám - a tím i vyššímu riziku šíření nemoci kávové rzi a také vyššímu výskytu lokálních prudkých bouří, které dokáží vmžiku zničit celé plantáže.
Původně importované kávovníky byly odrůdy Bourbon. Již v padesátých letech začaly být v Keni intenzivně vysazovány odrůdy SL28 a SL34, uměle vyšlechtěné z Bourbonu v místním výzkumném středisku Scott laboratory. Tyto dvě obrůdy s sebou přinesly právě bohatost těla a kyselinku ostružinového vína, zároveň ale byly velmi citlivé na nemoc kávových třešní, která je v Keni velmi rozšířená a ohrožuje keňskou kávovou produkci. Aby ovocité tóny vynikly co nejvíce, káva se nechala fermentovat v anaerobním prostředí - tedy v prostředí bez přístupu kyslíku. Právě tato metoda zpracování dodává kávám jemně zkvašené aroma, díky kterému si tzv. anaerobky získaly srdce nejednoho kávomila.