Co čekat od této The Coffee Collective keni? Jasné ovoce a bohatou sladkost. Sametové tělo podporuje intenzivní tóny ostružin, černého rybízu a angreštu. Po ochlazení se objeví ještě ovocnější svěžest, která pomáhá dotvářet komplexnost této jedinečné kávy.
S farmou Kieni pražírna spolupracuje již od roku 2010, protože se vždy těší na intenzivní ovocnou chuť jejich kávových třešní. Region Nyeri, kde se farma nachází je druhým největším vývozcem kávy z Keni. Podmínky, které se zde nabízí jsou pro pěstování totiž ideální, výživná vulkanická půda na svazích vyhaslé sopky Mount Kenya. Letošní rok je ale jiný, v Keni letos pokračují silné deště, které trochu ztěžují sklizeň, protože káva schne delší dobu. To se projeví i na sklizni v příští sezóně, protože kávovníky nejsou vystaveny takovému stresu, jaký by přineslo období sucha. Je pozoruhodné, s jakým nasazením Joseph pracuje, a je to dobře vidět, protože je jedním z příkladných farmářů v oblasti, kteří pomáhají ostatním farmářům zvyšovat kvalitu kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. u této kávy proběhla krátká fermentace, která odloučila zbytek dužiny, a následně byly kávové zrna opět promyty a přesunuty na vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.
- Nadmořská výška: 1818 m n.m.
- Producent: Josphat Kariuki