Pokud patříte mezi milovníky šťavnatých a ovocných káv, pak je tato káva právě pro vás. Šťavnatá broskev a grep, sladký černý rybíz a voňavý oolong – přesně takto se vyznačuje promytá Keňa od české pražírny Beansmith.s! Čím déle necháte šálek chladnout, tím více z něj vystoupí lahodné ovocné tóny. No prostě láska na první napití!
Farmářský závod Kii zpracovává kávu od drobných farmářů z oblasti Kirinyaga. Kii bylo založeno v roce 1995 na úpatí hory Mt. Kenya nedaleko řeky Kii, po které nese jméno. Závod je jednou ze tří společností Rungeto Farmers Cooperative Society, která je známá svou vysoce kvalitní kávou široko daleko. Podmínky pro pěstování kávy v této oblasti jsou téměř dokonalé – dostatek srážek po celý rok, ideální denní teploty s výrazným ochlazením v noci, čistá voda z řeky Kii. Drobní farmáři pečlivě sbírají a ručně třídí třešně, aby vybrali jen ty nejzralejší, které pak dodají do Kii.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800 - 1900 m n. m.