Prahnete-li po lehoučkém, lahodném a svěžím filtru, určitě si rádi nabídnete tuto promytou Keňu od české pražírny Beansmith. Není nad dobrou, čistou keňskou kávu na filtru – s vyšší aciditou a bohatou ovocnou chutí, v níž snadno rozpoznáte typické tóny černého rybízu, grepu a šípkového čaje. Na závěr vás zasáhne hutná sladkost třtinového cukru v doprovodu lehké grepové hořkosti. Šálek charakterizuje vyšší citrická acidita a střední sladkost – ideální káva do letních dnů.
Stanice Kii, provozovaná družstvem Rungeto Farmers Cooperative Society, se nachází na úpatí hory Mount Kenya. Tato oblast je proslulá ideálními podmínkami pro pěstování kávy – nadmořskou výškou 1 310 až 1 900 metrů, bohatými srážkami a úrodnou vulkanickou půdou. Drobní farmáři zde pěstují odrůdy SL28, SL34, Ruiru 11 a Batian, známé svou vysokou kvalitou i odolností. V této kávě se mísí více odrůd. SL28 je starší keňská odrůda, známá svou sladkou, komplexní chutí a odolností vůči suchu. Ačkoliv je náchylná k chorobám, díky své „rustikálnosti“ může přežívat i desítky let bez zásahů. SL34 má podobný původ, ale je ještě citlivější na nemoci. Vyžaduje důkladnou péči, za kterou se však odmění plným tělem, příjemnou aciditou a výjimečnou chutí. Ruiru 11 je moderní hybrid s vysokými výnosy a odolností vůči chorobám. Je kompaktní a nenáročný na pěstování, chuťově je však spíše nevýrazný a lehce zemitý. Batian, jakožto novější generace po Ruiru 11, kombinuje vysoké výnosy, odolnost a výraznější chuťový profil – je vyváženým kompromisem mezi kvalitou a praktičností.
Káva je zpracována promytou metodou, která zahrnuje pečlivé třídění třešní, fermentaci, promytí a sušení na vyvýšených afrických postelích. Tento proces zajišťuje čistotu chutí a zvýrazňuje charakteristické ovocné tóny kávy.
- Nadmořská výška: 1800+ m n. m.