Chcete si užít espresso či filtr plný ovocných chutí i ve večerních hodinách s podmínkou, že pak budete moci usnout? Odteď už můžete! Přivítejte tuto kávu z Keni, kterou si pro vás připravila pražírna Kolna Roastery. Většina bezkofeinových káv kvůli procesu dekofeinizace ztrácí své chuťové vlastnosti, ale jelikož je tato káva zpracovaná promytou metodou a kofeinu byla zbavena použitím CO2, tak si zachovává své šťavnaté aroma červených hroznů, černého rybízu a grapefruitu. Vše je poté doprovázeno sladkým a čokoládovým tělem.
Tento konkrétní lot pochází z centrální vysočiny Keni, která je známá jako oblast produkce jedněch z nejkvalitnějších káv na světě. Přesněji pochází z farmy Kijani Kiboko, což pochází ze svahilštiny, kde "kijani" znamená "zelený" a "kiboko" znamená "hroch". Evokuje sílu, vitalitu a přirozenost této kávy. Kijani Kiboko je pěstována v nadmořských výškách 1 700–2 000 metrů, kde ideální podmínky, jako vulkanická půda a mírné klima, vytvářejí prostředí pro produkci špičkových kávových zrn. Tyto farmy, často malé a rodinné, kladou důraz na ekologicky šetrné praktiky.
Tato káva byla zbavena kofeinu za použití tzv. superkritického oxidu uhličitého (CO2). Ten vzniká za specifických podmínek, kdy je stlačen na tlak vyšší než 73 atm a zahřát na teplotu přesahující 31,1 °C. V tomto stavu se CO2 chová jako kapalina s nízkou viskozitou, která je schopná pronikat pevnými látkami, například kávovými zrny. Superkritický CO2 funguje jako selektivní rozpouštědlo, které váže kofein, aniž by narušoval ostatní látky zodpovědné za chuť a aroma. Proces dekofeinizace začíná přípravou kávových zrn, která se navlhčí vodou nebo párou, což zvýší jejich poréznost a usnadní přístup CO2 ke kofeinu. Následně jsou zrna umístěna do tlakové nádoby, kde superkritický CO2 prochází zrny, absorbuje kofein a extrahuje ho, zatímco ostatní složky zůstávají nedotčené. CO2 nasycený kofeinem se poté převede do separační komory, kde se sníží tlak, což způsobí, že se CO2 vrátí zpět do plynného stavu a dojde k oddělení kofeinu. Na závěr jsou zrna vysušena a připravena k dalšímu zpracování, přičemž obsahují méně než 0,1 % zbytkového kofeinu. Tento proces zajišťuje, že dekofeinizovaná káva si zachová svou přirozenou chuť a vůni.
- Nadmořská výška: 1700 - 1900 m n.m.