Keňa KIRI z pražírny HAYB Speciality Coffee vás vtáhne do okamžiku, kdy sedíte na terase, zabalení v dece, s pohledem na staré rezavé kolo a v srdci teplou nostalgii. Chuť červeného rybízu, malin a jemných tónů Earl Grey čaje vás obejme jako ta deka kolem ramen. Je to šálek, který probouzí vzpomínky na staré dobré časy, ale zároveň vám připomíná, že právě teď, s touto kávou, je všechno přesně tak, jak má být. Každý doušek je plný šťavnatosti a jemné kyselosti, která ve vás zanechá pocit klidu, radosti a okamžiku, kdy se můžete na chvíli zastavit a jen si užít ten pocit.
Oblast Kirinyaga v Keni, odkud pochází káva Keňa KIRI, je známá svou výjimečnou kvalitou kávy, která roste na svazích hory Mount Kenya. Tato oblast se vyznačuje ideálními podmínkami pro pěstování kávy, jako je vysoká nadmořská výška, bohatá sopečná půda a pravidelné srážky. Díky těmto podmínkám zde káva získává své typické ovocné a svěží chuťové tóny, které jsou charakteristické pro keňské kávy.
Při promyté metodě zpracování kávy třešně nejprve projdou loupačkou, která je zbaví slupky i dužiny pomocí kovových disků s výstupky. Po tomto kroku zůstane zelené zrnko, na kterém však stále ulpívají zbytky dužiny, zejména cukry. Aby bylo snazší je odstranit, zrna se nechávají několik hodin, někdy i desítky hodin, fermentovat v tancích. Během fermentace se dužina přirozeně oddělí a po tomto kroku je snazší ji smýt. Káva se poté přesune do promývacího kanálu, kde se zrna důkladně opláchnou vodou a zbaví posledních zbytků dužiny, čímž vzniká čisté a kvalitní zelené kávové zrno.
- Nadmořská výška: 2 000 m n. m.