Ochutnejte kávu, která je ovocným zážitkem v šálku. Pocházející z keňské farmy Kiriaini a upražená v českobudějovické pražírně Kmen, tato káva vás uchvátí tóny angreštu, červeného rybízu a nepraženého kakaa. Ideální na filtr a o to lépe chutná, čím déle ji necháte vychladnout. Zkuste ji a přesvědčte se sami!
Tato zrnka byla zpracována ve vesnici Kiriani ve zpracovatelském závodě Kiriaini Factory, který provozuje družstvo Thikagiki. Družstvo bylo založeno už v roce 1974 a dodává tam kávu přes 500 zemědělců, kteří pěstují kávovníky na svých malých kávových farmičkách o velikosti průměrně 200 stromků. Farmáři pěstují především odrůdy SL28 a SL34. Odrůdy “SL” jsou kultivary pocházející od Scott Agricultural Laboratories z 30. a 40. letech 20. století. V Keni se mezi farmáři staly velmi rychle oblíbenou odrůdou díky své hluboké kořenové struktuře, která jim umožňuje maximálně využít omezené zdroje vody a prosperovat i bez zavlažování. Při jejich pěstování farmáři dbají na udržitelnost a správnou zemědělskou praxi, pokud možno s minimálním dopadem na životní prostředí. Batian je poměrně nová odrůda, kterou v roce 2010 představil keňský výzkumný institut kávy. Tato odrůda má výhodu časné zralosti a plodí již po dvou letech. Podobně je to i u odrůdy Ruiru 11, kterou lze taky sklízet už po dvou letech. Obě odrůdy jsou odolné vůči chorobám.
Farmáři ručně sbírají zralé kávové třešně a dodávají je do Kiriaini. Při příjmu dohlíží na všechny třešně kontrolor, který hlídá, aby byly dodány třešně nejvyšší kvality. Následně třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém zůstávají zbytky dužiny (cukru). Aby se zbytky dužiny odstranily, tak se zrna nechají po dobu 12 až 16 hodin fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny. Potom se rozprostřou na vyvýšená lůžka a suší se několik dní v závislosti na počasí. Několikrát denně se musí prohrábnout, aby usychaly rovnoměrně.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.