Výběrová káva Keňa KIKURA z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny černého rybízu, třtinového cukru a brusinkového džusu.
Tak na tuto tradiční klasicky promytou Keňu jsme se všichni moc těšili! Cítíte to taky? Hned při prvním loku chuťové pohárky zalije šťavnatá vlna černého rybízu a brusinek, která se pozvolna proměňuje v sladké pohlazení. Tato mírně acidní vlna vám nakonec se svým odlivem na jazyku zanechá nebezpečně sladkou chuť třtinového cukru.
Keňa Kirura AB byla vypěstována nedaleko Nairobi, hlavního města Keni, v oblasti Kiambu rozpínající se v 1800 metrech. Místní podnebí je mírné, tedy přes rok je zde teplo, ale i v nejsušších měsících zaprší, a tak mají kávovníky ideální podmínky k růstu. Ekologický řetězec se tu nepřetržitě točí; v tomto regionu se chovají převážně zvířata produkující mléko a jejich hnůj se používá k organické fertilizaci místní půdy, která je pak vysoce bohatá na živiny.
Na zdejších polích dozrály kávové třešně odrůd SL28, SL34 a Ruiru11, které byly následně zpracovány promytou metodou v promývací stanici Kirura, podle níž nese samotná káva název. Právě v Kiruře byla jednotlivá zrnka zbavena dužiny, řádně propláchnuta, a nakonec fermentována v uzavřených sudech po dobu necelých 24 hodin.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Kirura