Výběrová káva Keňa KIUNGU AA z irské pražírny SUMO Coffee Roasters je charakteristická tóny šípku, černého rybízu, červených bobulí, rebarbory, vodního melounu a bonbonů.
Na svazích hory Mt. Kenya pěstuje 1400 zemědělců sladké kávové třešně v ideálním horském mikroklimatu. Své zralé třešně dodávají do továrny Kiungu ve městě Embu, která úzce spolupracuje se společností Vava Coffee. Plocha pozemků tohoto producenta je poměrně malá, pohybuje se mezi 130 a 200 kávovníky, které pěstuje vedle dalších plodin, jako je čaj, mučenka a květiny. Oblast má ideální podmínky pro pěstování kávy. Půda je červená vulkanická. Mírné klima 12 až 27 stupňů Celsia v kombinaci s vysokou nadmořskou výškou vytváří teplé dny a chladné noci, které jsou nezbytné pro pomalý rozvoj třešní.
Káva v Keni se třídí podle velikosti. Existuje osm tříd hodnocení, přičemž nejběžnější známkou je AA, AB a PB. Třída AA se používá ke klasifikaci třešní, které mají velikost větší než 7,2 mm. Třída AB je směs třešní třídy A (6,8 mm) a třídy B (6,2 mm). A konečně, třída PB se pyšní nejmenšími zrnky. Keňská AA káva je v aukci vysoce ceněna, protože AA zrna jsou pěstována ve vyšší nadmořské výšce, která koreluje s vyšší kvalitou. Některé keňské kávy AA mají lehké tělo, ale přesto velmi světlé a vykazují květinové aroma.
- Nadmořská výška: 1600 - 1900 m n. m.
- Sklizeň: 2021/2022