Čistá, jemná a acidní. Takhle by se dala popsat tato promytá kávička z Keni, kterou si pro vás připravila kanadská pražírna House of Funk. Šálek vyniká svěží chutí černého rybízu, který je pro kávy z Keni typický, sladkostí coly společně se šťavnatostí čerstvých švestek. Vyzkoušejte tuto parádní kávičku i vy!
Tato káva je zpracovaná v promývací stanice Thunguri, která leží v oblasti Kirinyaga. Oblast je plná zelených údolí, ve kterých se produkuje čaj a káva. Stanice je součástí větší kooperativy Kibirigwi Farmers Co-op Society, která v této lokalitě sdružuje celkem sedm stanic. V současné době má stanice Thunguri 1500 aktivních členů – farmářů, kteří mají v průměru pouze polovinu hektaru půdy, na které pěstují svou kávu spolu s dalšími plodinami. Celá oblast je položena na velmi úrodné vulkanické půdě v nadmořské výšce od 1700 do 1800 m n. m. Stanice Thunguri již pravidelně produkuje kávu vynikající kvality, přičemž je káva ručně sbírána všemi malými producenty, kteří ji dodávají do promývací stanice, kde se káva zpracovává.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1500 m n. m.