Léto je už v plném proudu a to znamená jediné - čerstvá sklizeň z Keni! Která mimo jiné dorazila i do brněnské pražírny Industra Coffee, která pro vás upražila tuto jedinečnou MUTITU AA. Parádní aroma bezových květů, která je doplněna velice příjemnou sladkostí a šťavnatostí rebarbory a jahodového džemu. Rozhodně se máte na co těšit!
Stanice Mutitu se nachází v lokalitě Kathekiini v okrese Kirinyaga, kam dodává kávové třešně 1 250 členů. Každý z nich má v průměru asi půl akru půdy se zhruba 200 stromy, na nichž se vedle makadamových stromů, fazolí a kukuřice pěstuje káva.V souladu s rostoucím povědomím o nutnosti chránit životní prostředí stanice vyhloubila jímky na vsakování odpadních vod daleko od vodního zdroje, kde se odpadní voda vsakuje zpět do půdy. Kromě toho společnost podporuje své členy, aby na svých farmách vysazovali stromy. Káva se tradičně prodává prostřednictvím aukčního systému v zemi, ačkoli nedávné změny keňského zákona o kávě přinesly zavedení přímého obchodování, kdy farmáři mohou obejít aukce a prodávat přímo specializovaným pražírnám po celém světě.
První fáze fermentace trvá přibližně 24 hodin, poté se zrna propláchnou a na dalších 12-24 hodin se přesunou do sekundárního fermentačního tanku. Po ukončení procesu fermentace se zrna dostanou do promývacích kanálů, kde se dále oddělí plovoucí látky. Poté se promytá zrna dostanou do namáčecích nádrží, kde mohou být pod čistou vodou až dalších 24 hodin. Tento proces namáčení umožňuje, aby se v buněčné struktuře každého zrna vyvinuly aminokyseliny a bílkoviny, což má za následek vyšší úroveň kyselosti a komplexní ovocné chuti v šálku. Poté se zrna přenesou na počáteční sušící stoly, kde se položí v tenké vrstvě, aby se rychle odstranilo přibližně 50 % vlhkosti. Tato první fáze sušení může trvat přibližně 6 hodin, než se zrna shromáždí a položí do silnějších vrstev na zbývajících 5 až 10 dní sušení.