Výběrová káva Keňa NWEGA KOMOTHAI z pražírny Naturpark 12 je charakteristická tóny černého rybízu, ostružin a rozinek.
Proč naši Keňu provází na etiketě kulíšek nejmenší a rosnička zelená? Protože jsou součástí CHKO Kokořínsko, stejně jako naše pražírna. Poznávejte společně s námi přírodu kolem sebe!
Tento lot byl vypěstovaný na více malých farmách v regionu Kiambu. Přesněji v jeho části Komothai, která dobře známá také milovníkům čaje a zároveň je to domov výzkumné nadace v Keni. V Komothai se farmáři sjednotili do jednoho družstva Ngewa-Komothai. Díky tomu se jim daří zachovat stejnou kvalitu pěstování a profil jejich plodů. Zároveň utužili svůj vztah se stanicí Kahawa Bora, která se specializuje na zpracování microlotů.
Naturpark 12 stojí už od svého vzniku na moderních principech sociální ekonomiky. Kávu praží osoby se zdravotním postižením, jejichž radost z plnohodnotné práce pocítíte v každém doušku. Na přípravu espressa pražíme 100% jednodruhovou Arabicu z Brazílie, Kolumbie a států střední Ameriky. K pražení na filtrovanou kávu zase využíváme kávu z východní Afriky, z Etiopie a Keni.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Kávy zpracované promytou metodou jsou často charakterizované jako “čistší“ v porovnání s například suchým zpracováním. V chuti bývá znatelná vyšší acidita a rozvinutější ovocné chutě.
- Nadmořská výška: 1.600 - 2.000 m.n.m.