Výběrová káva Keňa RIANJAGI AA z české pražírny Monogram je charakteristická tóny rozinek, limetky a klementinek.
Tato káva je pěstovaná na samém úpatí hory Mt. Kenya, v nadmořské výšce 1650-1800 m.n.m.. Díky hojnému úhrnu srážek v této oblasti jsou zde téměř dokonalé podmínky pro pěstování kávy. Společenství farmářů z Rianjagi zaznamenalo v posledních letech velký nárůst členů, kdy z původních 565 pěstitelů v roce 1998 bychom jich tu dnes našli téměř 2000. Celá společnost FCS (Rianjago Farmers Co-operative Society) je velmi dobře organizovaná. Společně rozhodují o zásadních změnách ovlivňujících celou komunitu.
Třešně se sklízí na farmách malých farmářů a přivádějí se do mokrého mlýna (vlastněného družstvem) ke zpracování. Třešně se třídí, zpracovávají a zbavují dužniny říční vodou, než se suší na vyvýšených záhonech. Sekundární (suché) mletí se provádí v mlýnku na kávu KOFINAF, který je jedním z největších výrobců v regionu. Káva z tohoto mlýna se prodává buď prostřednictvím centrální aukce v Nairobi, nebo přímo zámořským kupujícím.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do předmývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Nadmořská výška: 1.650 - 1.800 m.n.m.
- Producent: Rianjago Farmers Co-operative Society