Výběrová káva Keňa RIANJAGI z české pražírny Kmen Coffee Roastery je charakteristická tóny červeného rybízu, rebarbory a brusinek.
Tahle keňská káva je šťavnatá jako rybízový džus, svěží jako rebarbora a v dochuti sladká po brusinkách, připomínajících ty ze Šumavy.
Když otevřete tento sáček kávy, všimnete si něčeho úplně jiného! Tato kávová zrna jsou malá a roztomilá! Trochu kulatější, trochu menší, mnohem roztomilejší než vaše běžná kávová zrna. Jedná se o druh peaberry- takto označené kávy mají vždy o dost menší zrnka. A co je na něm tak zvláštního? Peaberry vzniká, když se uvnitř kávové třešně objeví přirozená mutace. Normálně každá třešeň obsahuje dvě kávová zrna, která jsou naproti sobě. Občas se ale stane, že kávová třešeň rodí místo dvojčat jenom jedno zrnko.
Tato káva je pěstovaná na samém úpatí hory Mt. Kenya, v nadmořské výšce 1650-1800 m.n.m.. Díky hojnému úhrnu srážek v této oblasti jsou zde téměř dokonalé podmínky pro pěstování kávy. Společenství farmářů z Rianjagi zaznamenalo v posledních letech velký nárůst členů, kdy z původních 565 pěstitelů v roce 1998 bychom jich tu dnes našli téměř 2000. Celá společnost FCS (Rianjago Farmers Co-operative Society) je velmi dobře organizovaná. Společně rozhodují o zásadních změnách ovlivňujících celou komunitu.
Třešně se sklízí na farmách malých farmářů a přivádějí se do mokrého mlýna (vlastněného družstvem) ke zpracování. Třešně se třídí, zpracovávají a zbavují dužniny říční vodou, než se suší na vyvýšených záhonech. Sekundární (suché) mletí se provádí v mlýnku na kávu KOFINAF, který je jedním z největších výrobců v regionu. Káva z tohoto mlýna se prodává buď prostřednictvím centrální aukce v Nairobi, nebo přímo zámořským kupujícím.