Výběrová káva Keňa RUBY BATIAN ze norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny černého rybízu, jahod, žlutých švestek a mandlí.
Macho a Ivica Cvetanovski z Coffea Circulor přinášejí svou Keňu RUBY BATIAN nejen jako požitek pro vaše smysly ale také jako podnět k zamyšlení pod heslem Think twice. Celé to začíná v Keni, regionu Meru. Macho a Ivica zde mají svou oblíbenou odrůdu kávy, Batian, která je nejen odolná vůči kávové rzi a jiným nemocem, poskytuje ale i velkou sklizeň a v šálku má příjemně ovocnou a sladkou chuť. V Keni ovšem pěstování kávy funguje na principu větších promývacích stanic, ke kterým farmáři chodí prodávat své tzv. loty, tedy části sklizně. V promývacích stanicích se poté kávové třešně zpracují dohromady a výsledná zelená zrnka, která se dostanou do pražíren, jsou tedy vždy směsí káv různých odrůd od různých farmářů. Macho a Ivica se nespokojili se zrnky o jejímž původu neví vše a iniciovali pěstící program zaměřený na naturální zpracování a samozřejmě, experimentování, pouze s odrůdou Batian.
Keňské kávy prochází v naprosté většině washed (mokrou) metodou zpracování. Tato metoda je ovšem finančně náročná a zatěžuje životní prostředí. Naturální metoda by tedy mohla odlehčit farmářům jejich práci a podnítit vlastnoruční zpracování kávových třešní. Nebyla by to ale Coffea Circulor, kdyby zůstala u tradiční naturální metody. Macho a Ivica vymysleli - a stále zdokonalují - tzv. Natural Hypoxia PureProcess. Kávové třešně procházejí krátkým obdobím fermentace v uzavřeném prostoru se sníženým množstvím kyslíku. Následně se třešně vyndají na sušící postele a nechají se sušit (a fermentovat) ve slupce více jak 16 dní až do dosažení 11.5% vlhkosti třešní.
Macho a Ivica jeli do Keni vymyslet tento způsob zpracování třešní a zároveň jej využít pouze pro odrůdu Batian. Ovšem na farmě ani v blízkosti nebyl žádný stroj na další zpracování - odstranění slupky. "Odslupkování" se tedy muselo dělat ručně. Jak Ivica sám píše, 8 hodin práce vyneslo odslupkování pouze 100 g kávy.
Ivica sám přináší s touto kávou i myšlenku. Za posledních deset let se setkal s mnoha a mnoha zákazníky, kteří očekávají kávu za přiměřenou cenu a zároveň od ní čekají nečekaný a nový zážitek. Přál by si, aby se zákazníci alespoň zeptali, nebo zapřemýšleli nad tím, kolik času, energie, úsilí, vývoje, administrativy, plánování, poctivé práce s rukama v hlíně, sklízení, zpracování, odslupkování, sušení, dopravy, pražení, analyzování, opětovného pražení pro lepší výsledek a konečně distribuce a prodej, je jejich kávě věnováno. Přál by si, aby s pitím kávy, psaní recenzí či kritizováním, co kávě chybí, přišlo i zamyšlení nad cestou těch zrníček a co vše pro to tolik lidí muselo udělat. Proto kávu posílá do světa i s myšlenkou Think Twice a podpisem Made by Kenya - Finished in Scandinavia - Enjoyed by you - Think twice.
- Farmář: Macho & Ivica Cvetanovski
- Zpracování: Natural - hypoxická fermentace PureProcess
- Nadmořská výška: 1.500 m.n.m.