Výběrová káva Keňa RUBY BATIAN NX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny jablka, borůvek, manga a žlutých švestek.
Macho a Ivica Cvetanovski z Coffea Circulor přinášejí svou Keňu RUBY BATIAN nejen jako požitek pro vaše smysly ale také jako podnět k zamyšlení pod heslem Think twice. Celé to začíná v Keni, regionu Meru. Macho a Ivica zde mají svou oblíbenou odrůdu kávy, Batian, která je nejen odolná vůči kávové rzi a jiným nemocem, poskytuje ale i velkou sklizeň a v šálku má příjemně ovocnou a sladkou chuť. V Keni ovšem pěstování kávy funguje na principu větších promývacích stanic, ke kterým farmáři chodí prodávat své tzv. loty, tedy části sklizně. V promývacích stanicích se poté kávové třešně zpracují dohromady a výsledná zelená zrnka, která se dostanou do pražíren, jsou tedy vždy směsí káv různých odrůd od různých farmářů. Macho a Ivica se nespokojili se zrnky, o jejichž původu neví vše, a iniciovali pěstící program zaměřený na naturální zpracování a samozřejmě, experimentování, pouze s odrůdou Batian.
Keňské kávy prochází v naprosté většině washed (mokrou) metodou zpracování. Tato metoda je ovšem finančně náročná a zatěžuje životní prostředí. Naturální metoda by tedy mohla odlehčit farmářům jejich práci a podnítit vlastnoruční zpracování kávových třešní.
Zkratka NX znamená, že se jedná o naturální kávu. Na začátku se třešně namáčejí. Třešně, které plavou, jsou zralé. Tento postup odstraní přezrálé a nedozrálé třešně, a poté se přemístí do afrických vyvýšených záhonů k sušení po dobu 14 až 18 dnů. Třešně se loupou a poté se přepravují ke konečnému třídění.
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00 - na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)
- Farmář: Macho & Ivica Cvetanovski
- Zpracování: naturální
- Nadmořská výška: 1.500 m n. m.
- Velikost lotu: 100 kg