Pokud jste milovníkem keňské kávy připravované na filtr, pak vás jistě nezklame anaerobně zpracovaná Keňa od Nizozemské pražírny A Matter of Concrete. Při vychutnávání svého šálku ucítíte chutě kyselých malin a šípků, které jsou vyváženy tóny hořké čokolády.
Okres Nyeri leží na západním svahu nejvyšší hory země - hory Keňa. Díky nadmořské výšce 1 280 - 1 970 m n. m., úrodné červené sopečné půdě a tropickému klimatu je káva z Nyeri považována za jednu z nejlepších v Keni. Až do roku 2014 byla zpracovatelská stanice Rui Ruiru proslulá produkcí vysoce kvalitní kávy. Poté však začala z ekonomických důvodů upadat. V roce 2020 se zástupci stanice Rui Ruiru obrátili na společnost Crowd Farm Africa s žádostí o pomoc při oživení továrny. V prvním roce se stanici podařilo obnovit činnost a nasbírat 24 000 kg kávových třešní. V roce 2021 se produkce již zdvojnásobila.
V současné době se v továrně Rui Ruiru Coffee vyrábí káva, která se následně zpracovává v New Kenya Planters Co-operative Union. Mnoho místních domácností začalo obnovovat své kávové plantáže. Příjmy z těchto plantáží pomohou zemědělcům vzdělávat děti, pečovat o jejich zdraví a zlepšovat infrastrukturu jejich domovů. Kromě toho se tento projekt stal významným zdrojem zaměstnání pro tisíce osob zapojených do hodnotového řetězce výroby kávy.
U této kávy byla použita anaerobní metoda zpracování, při níž jsou pečlivě ručně sbírané třešně umístěny do nádob, ze kterých je na 72 hodin zcela odčerpán vzduch. Poté se kávové třešně suší, dokud slupka třešní nezíská výraznou tmavou barvu a zrno se zcela neoddělí od vysušené dužiny. Sušení trvá, dokud obsah vlhkosti v zrnu nedosáhne 12 %. Po vysušení se třešně shromažďují v pytlích pro vyrovnání vlhkosti. V poslední fázi se zrna posílají do loupacího stroje, kde se odstraní všechny vrchní vrstvy. Konečný produkt se pak balí do jutových pytlů a posílá se na vývoz.
- Nadmořská výška: 1280 - 1970 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Rui Ruiru Farmers Society