Výběrová káva Keňa SUBRA ze slovenské pražírny Goriffee Roastery je charakteristická tóny jahodového jogurtu, malin a sladkého karamelu.
Toto je Keňa, kterou jste ještě neochutnali! Subra se vyznačuje výrazným tónem červených bobulí, zejména jahod a malin, doplněným sladkostí karamelu a kyselostí poctivého jogurtu. Veškerá keňská káva se pěstuje na bohaté sopečné půdě, která se nachází na náhorní plošině země a zajišťuje její jedinečnost v celosvětovém měřítku. V současné době je v produkci kávy zaměstnáno přibližně 250 000 domorodých obyvatel. Většinu produkují drobní vlastníci půdy, kteří jsou členy družstev zpracovávajících vlastní kávu. Jedním z nich je i Uhuru Muigai, který vypěstoval přímo tuto jedinečnou šarži.
Zpracování pro vlastní potřebu bylo v Keni historicky přehlíženo a považováno za nekvalitní. Zbytky plodin se nahodile vršily na vyvýšených záhonech, sušily se a prodávaly pod názvem M'buni na místním trhu, ale v posledních letech se situace v Keni mění a i nejkvalitnější obilí se začalo zpracovávat samozásobitelským způsobem. Výsledky jsou vynikající a vyznačují se hlubokým aroma a chutí, kterých nelze dosáhnout u promytých káv. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 2.000 m n.m.
- Farmář: Uhuru Muigai