Pokud se rádi ponoříte do světa exkluzivních káv, tato kávička od pražírny Onyx Coffee Lab je tu právě pro vás. Tato káva z Kolumbie, která byla zpracována metodou honey, se vyznačuje svým výrazným medovým aroma, které je doplněno šťavnatou chutí papáji a sušených třešní. Chutě se vzájemně harmonicky propojují a tvoří kávový zážitek jako žádný jiný.
Komunita Inga v kolumbijské oblasti Aponte je tvořena potomky starověkých předhispánských Inků. V období dobývání zůstali izolováni vysoko v horách, které se staly jejich přirozeným útočištěm. Tato komunita obnovila významný kontakt se zbytkem Kolumbie až ve druhé polovině devatenáctého století. Bohužel v devadesátých letech 20. století byl kontakt převážně kriminální a útočiště Inga se stalo místem krutosti. Kmen byl po léta násilně zapojen do produkce máku a heroinu pod vlivem partyzánských skupin, obchodníků s drogami a polovojenských jednotek. V kdysi klidných horách se to hemžilo nelegálními plantážemi a násilím, v jejichž zajetí byli Ingové ještě před patnácti lety. V posledním desetiletí se hory staly pro kmen Inga bezpečnou zónou a nelegální plodiny byly vymýceny, aby daly prostor nové plodině: kávě! Na území kmene Inga bylo vysazeno mnoho různých odrůd na drobných pozemcích v Resguardo Inga Aponte, v průměrné nadmořské výšce 2150 metrů. Tato nadmořská výška v kombinaci se sopkou Galeras, která neustále vyvrhuje popel bohatý na živiny, vytváří mimořádně komplexní a sladkou kávu. Producenti zpracovávají kávu na vlastních pozemcích převážně pomocí metody honey a suší na vyvýšených lůžkách, která se nacházejí na jejich farmách. Tento proces snižuje spotřebu vody na promývání kávy a doplňuje přirozenou komplexnost z této zvláštní oblasti.
Káva se v Kolumbii obvykle fermentuje a promývá až poté, co je sklizena a zbavena slupek. V tomto případě byla káva před promytím usušena. Intenzivní proces fermentace, ke kterému dochází, když se káva suší bez omytí lepkavé látky (medu podobná látka kolem zrna), vede k profilu šálku s intenzivním zralým červeným ovocem, které připomíná třešně a jahody. Tento proces je velmi jemný, a pokud se provádí nesprávně nebo bez správných podmínek, může vést k octovým tónům a hroznému šálku kávy. Počasí v této oblasti je pro tento typ sušení ideální, protože silné a studené větry, které se křižují kaňonem, umožňují rovnoměrný a rychlý proces sušení kávových zrn, a to i pokrytých slizem.
- Nadmořská výška: 2100 m n. m.