Výběrová káva Kolumbie BOLIVAR z polské pražírny Craft Coffee Roasters je charakteristická tóny jahod a lesních jahod.
La Claudina je farma v nadmořské výšce 1400-1800 m, která se nachází v Bolivaru v provincii Antioquia. Farma má asi 18 hektarů osázených kávou různých odrůd. Farma je tak strmá, že se do některých částí dá dostat pouze na mulách. Najdete zde dvě známé botanické odrůdy Colombia a Castillo. Káva je velmi ovocná, překypující jahodami a jahodníky, což je z velké části způsobeno přírodním zpracováním.
Juan Saldarriaga je mladý producent, který převzal rodinné farmy v roce 2012 a začal pěstovat několik různých a nových odrůd, od neobvyklých Castillo, Caturra a Tabi až po Bourbon, Geisha a SL28. Dosud ho zajímalo, jak se jednotlivé odrůdy chovají v místním prostředí, a do budoucna již plánuje zvýšit produkci nejúspěšnějších odrůd.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farma: La Claudia
- Farmář: Juan Saldarriaga
- Nadmořská výška: 1400 - 1800 m.n.m.