Milujete bezkofeinovou kávu? Tak Kolumbie CAUCA z nizozemské pražírny Good Beans je pro vás ideální volbou. Je charakteristická sladkými tóny s dochutí karamelu.
Tato káva pochází z obce Argelia na jihozápadě departamentu Cauca. Obec se nachází v oblasti, která je už mnoho let sužována občanskými nepokoji a nelegálním obchodem s drogami. Neútěšná situace je stále aktuální, ale i přesto se mnoho místních rodin snaží vydělávat legální cestou. Pěstování kávy je jednou z mála možností, jak toho dosáhnout.
Nejprve se káva zpracuje klasickou promytou metodou: vyloupe se z třešní, 8-12 hodin fermentuje, promyje se a pak se po dobu 14 dnů suší. Káva se nejprve spaří při nízkém tlaku, aby se odstranily slupky, a poté se navlhčí horkou vodou, aby zrna nabobtnala a změkla. Tím se káva připraví na tzv. hydrolýzu kofeinu, kdy se několikrát promyje přírodní sloučeninou ethylacetátem, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny. Ten vytáhne kofein ze zrn. Po dokončení tohoto procesu se káva zbaví zbytků ethylacetátu pomocí proudu nízkotlaké páry a přesune se do vakuových bubnů, kde se vysuší na 10-12 % vlhkosti. Potom se rychle ochladí pomocí ventilátorů a v posledním kroku je ošetřena přírodním karnaubským voskem, který zrna chrání před ztrátou vlhkosti a dalšími vnějšími vlivy.
- Nadmořská výška: 1400 - 2100 m n. m.