Pokud patříte mezi kávomily, kteří si rádi vychutnají šálek výběrové kávy i v pozdních večerních hodinách, tak tato bezkofeinová kávička od pražírny Rocket Bean Roastery je tu právě pro vás. Káva byla zbavena kofeinu za pomocí ethylacetátu cukrové třtiny, což jí dodává sladké aroma dezertu tiramisu a karamelu společně s ovocnou dochutí červeného jablka.
V regionu Cauca, který se nachází na jihozápadě Kolumbie, pěstují kávu venkovské, domorodé a africké komunity ve 34 obcích, které zabírají 93 000 hektarů a živí více než 90 000 rodin. Tato oblast se může pochlubit jedinečnou flórou a faunou, kterou obohacuje pět velkých řek a jejich povodí, s klimatem ovlivňovaným Tichým oceánem a vysokými nadmořskými výškami And, což má za následek sopečnou půdu bohatou na živiny. Nejvyšší bod Cerro Napi dosahuje výšky 3 860 metrů. Tyto podmínky vytvářejí výjimečný terroir pro kávu, která se vyznačuje rozmanitou chutí a vůní. Od roku 2011 má káva Cauca status "Denomination of Origin", který zajišťuje stabilní ochranu a stálost kvality a tradičních metod. Káva z oblasti Cauca se obvykle vyznačuje silnou karamelizovanou vůní s vyváženým chuťovým profilem kyselých, květinových tónů a sladkosti.
Kolumbijská metoda dekofeinizace za pomocí ethylacetátu cukrové třtiny je oblíbená pro svou výjimečnou chuť a přidanou sladkost. Při této metodě se používá ethylacetát (E.A.), organická sloučenina, která se nachází v ovocných šťávách, obilovinách a cukrové třtině. Proces začíná fermentací melasy z cukrové třtiny, při níž vzniká etanol, který se následně spojí s kyselinou octovou a vytvoří E.A. Drobní pěstitelé z regionu Cauca nejprve přinesou čerstvě nasbírané kávové třešně do mycí stanice, kde se zrna promyjí a připraví. Zelená kávová zrna se spaří, aby se otevřely póry, a poté se namočí do roztoku E.A., kde se ze zrnek postupně po dobu 8 hodin odstraňuje kofein. Po odstranění kofeinu se zrna znovu napaří, aby se odstranily stopy E.A., a poté se usuší, zabalí a vyvezou.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.