Máte chuť na další šálek, ale už je jedenáct večer a jdete za chvíli spát? Pak je pro vás ideální tato bezkofeinová káva od barcelonské pražírny Nomad. Ať už si kávičku dáte kdykoliv, den vám zpříjemní tóny čokolády a jablka se sladkým cukrovým tělem.
Tato zrnka vyrůstala v nadmořské výšce 1400 až 1800 metrů, kde spolu rostly místně typické odrůdy Castillo a Caturra. Proces dekofeinace proběhl metodou sugar cane process, při které se šetrně a ekologicky odstraňuje kofein za použití cukrové třtiny, která se pěstuje i v tomto regiionu.
Finca Chambakú je jednou z farem, se kterými pražírna Nomad spolupracuje každý rok. Juan Felipe Restrepo, známý jako Pipe, nám tentokrát přináší nový lot naturální bezkofeinovky. Výraznější ovocné tóny, které kávička má vyvažuje charakteristická sladkost, kterou proces dekofeinace generuje, a tak vytváří mnohem komplexnější chuťový zážitek, než běžný decaf.
Proces dekofeinace probíhá pomocí ethylacetátu ze cukrové třtiny. Jedná se o selektivní rozpouštědlo kofeinu, které se nachází přirozeně v přírodě - získává se fermentací cukrové třtiny. Káva je poté čtyřikrát ponořena do směsi vody s touto látkou, která téměř zcela absorbuje kofein v kávě. Po dokončení tohoto procesu se káva suší, dokud nedosáhne vlhkosti 12,5 %, a poté je pokryta vrstvou organického vosku, který ji chrání a zajišťuje maximální trvanlivost na její následující dlouhou cestu do Barcelony za pražiči z Nomadu.
- Nadmořská výška: 1400 - 1800 m n. m.
- Sklizeň: 2022
Recept přímo od NomádůPokud jde o reprodukci receptu, existuje mnoho proměnných, které mohou ovlivnit konečný výsledek vašeho šálku. Například datum pražení, skladování zrn, prostředí, voda atd. Proto je důležité mít na paměti, že výsledný recept může být nutné mírně upravit podle vašich podmínek. Každopádně hlavní je to, co chutná vám.
Kávovar: Sage, Barista Pro
Mletí: stupeň 15, čas 11,5 s
Doporučená voda: minerální voda Bezoya
Doporučené TDS / procento extrakce: 9,17 / 21,35 %
Recept: 17 g kávy, 38 g vody, čas extrakce 20 vteřin