Výběrová káva Kolumbie DELICIA WX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny fíků, medu, malin, pomeranče a rozinek.
Kolumbijský výzkumný ústav CENICAFE zahájil výzkum křížení odrůd Timor s Caturrou v roce 1968. V roce 2002 CENICAFE představilo kultivar Tabi. Je to odrůda podobná jako Bourbon a Typica a jsou to keře s dlouhými větvemi, nesou více třešní a jsou o něco větší než jeho bratři. Tabi se dobře přizpůsobuje vysokým nadmořským výškám a udržuje si svou kvalitu. Tuto šarži s číslem 275 vyrábí Omar Guzman ve Finca Las Delicias. Teplota v oblasti se pohybuje mezi 16-21°C a půdní charakteristiky jsou založeny na sopečném popelu. Roční srážky jsou 1 700-2 000 mm, což zajišťuje bohatou vlhkost v půdách.
Třešně sbírá a ručně třídí sám Omar a jeho žena. Všechny třešně jsou umístěny do vodních nádrží na 50 hodin přímo po ručním třídění. Po mokré fermentaci jsou třešně rozdrceny, pečlivě omyty a umístěny k sušení na vyvýšených afrických lůžkách do dosažení 11% vlhkosti.
Tabi znamená slovo „dobrý“ v Guambianu, což je dialekt domorodého kolumbijského kmene.
- Nadmořská výška: 1900-1950 m.n.m
- Cuppingové skóre: 90
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)