Diego je v Kolumbii třída a tak trochu i legenda mezi farmáři. A tohle jeho kafe je exploze chutí. Funky, hravé a taky trochu šílené: meruňky, meruňky, další meruňky, želé, bílá čokoláda, panna cotta a vůně bílých květů. Na tuhle Kolumbii jen tak nezapomenete!
34letý Diego Samuel se narodil v Bolivaru v oblasti Cauca, kde se spolu se ženou, dvěma dcerami a dvěma bratry věnuje už 13 let pěstování kávy. Za tu dobu získal nespočet zkušeností a znalostí v oblastech pěstování, sbírání i zpracování výběrové kávy. Před několika lety si postavili na své farmě laboratoř, ve které praží a ochutnávají svou kávu. Diego se nebojí experimentovat a díky tomu získal od roku 2015 spoustu kávových ocenění po celém světě.
Diegovo farma Villa Esperanza ve výšce 1700 m n.m. pokrývá 27 ha úrodné půdy. Na farmě pěstují čtyři odrůdy: Castillo, Colombia, Caturra a Geisha. Farma se zaměřuje na technologii a kritické procesy, které jsou důležité při zpracování této kávy. Od výběru až po pečlivé sušení, které je prováděno tak, aby zmírnilo proměnlivé klimatické podmínky a umožnilo produkovat kávy tak vysokých standardů.
Tato káva byla zpracována promytým procesem s prodlouženou fermentací. Samuel sklidil 90 % plně zralých třešní a 10 % středně zralých třešní, které umyl ve sterilizované vodě, aby snížil mikrobiální zátěže. První fermentační fáze byla aerobní (bez vody, za přístupu vzduchu) a trvala 42 hodin při stálé teplotě 17 °C, druhá fermentace probíhala anaerobně (bez vody, bez přístupu vzduchu) při 19 °C po dobu 72 hodin. Teprve potom kávové třešně zbavil dužiny a zrnka sušil. Sušení probíhalo ve větraném prostoru po dobu 26 hodin při teplotě 37°C a 3% vlhkosti vzduchu dokud výsledná vlhkost zrna nedosáhla 10 až 11 %. Takto zpracovanou kávu nechal ještě 15 dní odpočívat ve speciálním neprodyšném obalu. Následně zbavil zrnka pergamenu a znovu je ručně protřídil.
- Nadmořská výška: 1 700 m n. m.
- Farma: The Villa Esperanza - Paraiso