Výběrová káva Kolumbie DIEGO SAMUEL BERMUDEZ z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny zralé meruňky, granátového jablka a sladkého šampaňského, s malinovým závěrem chuti.
Diego Samuel má 34 roků, je však dnes již velmi známý farmář, který už řadu let pracuje v oboru, získává zkušenosti a znalosti v pěstování a zpracování kvalitních výběrových káv. Diego je jedním z těch nejlepších co se týče dosahování unikátních chuťových vlastností díky kvalitě zrna i následného způsobu zpracování. Na své farmě, kde pracuje se svou rodinou, si zřídil také laboratoř, kde se věnuje ochutnávání i pražení svých káv tak, aby jeho experimentální fermentační procesy při zpracování kávy měly co nejlepší praktické výsledky. Pečlivý přístup mu v posledních letech přinesl řadu oborových ocenění. Diegova farma se jmenuje El Paraiso a leží v El Tambo Cauca ve výšce 1700 m nad mořem. Farma samotná má rozlohu 270 ha a pěstují se tu odrůdy Castillo, Colombia, Caturra a Geisha.
Káva byla zpracována tímto specifickým způsobem:
- sklizena byla směs zcela zralých (9/10) a středně zralých (1/10) kávových třešní
- umytí sklizených třešní ve sterilizované vodě kvůli snížení mikrobiologické zátěže
- první fáze fermentace je aerobní a bez vody – trvá 42 hodin při průměrné teplotě 17°C
- druhá fáze fermentace je anaerobní – stále jde o celé třešně a trvá 72 hodin při 19°C
- odstranění dužniny po fermentaci
- přesně kontrolované sušení po dobu 26 hodin ve větraném prostoru o teplotě 37°C a vlhkosti 3% do výsledné vlhkosti zrna 10 až 11%
- zpracované zrno je uskladněno v neprodyšném obalu 15 dní
- závěrečné oloupání pergamenového obalu a závěrečné ruční třídění
Zrno se k nám poté dostává díky našemu partneru Falcon Coffee ve vakuově zabalené podobě, ve které se jeho čerstvost udrží po celou dobu skladování.
- Farma: El Paraiso
- Oblast: El Tambo, Cauca
- Zpracování: Promyté
- Nadmořská výška: 1700 m.n.m.
- Odrůda: Pink Bourbon
- Acidita: Střední acidita
- Cuppingové score: 88,5