Připravte se na ovocnou explozi v každém doušku této vynikající kávy od pražíry Nero Scuro. Tato káva z Kolumbie byla zpracována metodou anaerobic washed, která kávičce propůjčuje šťavnaté aroma mandarinek a ostružin, společně s lehkostí ibišku. Vše dohromady tvoří vysoce komplexní kávu, které se nebudete moci nabažit.
Mauricio Duque dříve vedl tradiční společnost vyvážející kávu. V roce 2020 však jeho podnikání podlehlo pandemii a jemu zůstala cenná komodita: čas. S celoživotní touhou produkovat výběrovou kávu špičkové kvality se chopil příležitosti. Ve své vizi kladl důraz na udržitelnost a naturální metody, což se projevilo v jeho pečlivém zpracování a řízení úrody. Již v roce 2016 se Mauricio pustil do hledání ideální farmy, přičemž upřednostňoval specifické vlastnosti půdy a nadmořskou výšku. Jeho hledání skončilo v roce 2019 nákupem farmy poblíž Neiry (Caldas), která předčila očekávání a inspirovala název jeho podniku: Dulce Misterio (Sladké tajemství). Farma se rozkládá na 13 hektarech určených výhradně pro pěstování kávy. Mauricio přičítá výjimečnou sladkost svých plodin jedinečnému složení půdy v horách, což potvrzuje i zvýšený stupeň Brix pozorovaný u pomerančů, cukrové třtiny a dalšího ovoce. Při výběru se řídil analýzou historických údajů ze soutěží v regionu Caldas, která potvrdila, že Neira je optimální lokalitou díky příznivé půdě, nadmořské výšce a blízkosti jeho bydliště.
Sklízí se pouze káva v nejvyšší zralosti, což je úkol svěřený vybrané skupině pěstitelů vyškolených v pečlivých technikách sběru. Sklizená káva se ručně třídí, aby se odstranily nedozrálé a přezrálé třešně, a poté se podrobí flotaci/promytí, aby se odstranily nečistoty a nekvalitní zrna. Následně se třešně podrobí 48hodinové fermentaci v uzavřených plastových nádržích vybavených speciálními ventily pro uvolnění přebytečného tlaku. Po fermentaci se káva rozmělní s minimálním množstvím vody a poté se vrátí do fermentačních nádrží k další 48hodinové fermentaci. Po jednom promytí se káva přemístí do sušicí stanice, kde se suší na afrických lůžkách. Teplota musí zůstat nižší než 38 °C. Pro snížení teploty se mohou otevřít boční stěny parabolické sušárny. Každý lot se suší zvlášť, přičemž pečlivé označování zajišťuje přesnou kontrolu procesu a usnadňuje rozhodování o míchání. Tento přísný proces pokračuje, dokud káva nedosáhne cílového obsahu vlhkosti 10-10,5 %.
- Nadmořská výška: 1850 - 2040 m n. m.