Nenechte si ujít jedinečnou kávovou lahůdku od americké pražírny Prodigal Coffee. Šálek této kávy z Kolumbie, zpracované honey metodou, se pyšní svým intenzivně ovocným aroma ananasu a pomela. Užijte si každý doušek této výjimečné kávičky i vy!
Finca El Aguacate se nachází v oblasti Arboleda, v kolumbijském regionu Nariño. Tato oblast má průměrnou teplotu 19 stupňů Celsia a nachází se v nadmořské výšce 2000 metrů. Gabriel vede rodinnou farmu již 15 let s pomocí své ženy a čtyř dětí. Gabriel a jeho rodina se živí také pěstováním rostlin, jako je kukuřice, juka a fazole. Tyto plodiny také poskytují stín, který chrání jeho kávovníky před přímým slunečním zářením. Navzdory omezením a výzvám, které tato oblast přináší, Gabriel a jeho rodina nadále tvrdě pracují na zlepšování svých konzervativních výrobních postupů.
Při honey procesu zůstává na kávových zrnech během zbavování slupek určité množství slizu a dužiny. Tento povlak zůstává na zrnu během fermentace a sušení, čímž přispívá k množství cukrů absorbovaných zrnem a ovlivňuje chuťové tóny výsledného šálku. Množství zbývajícího slizu určuje typ honey procesu - white, yellow, red nebo black ve vzestupném pořadí podle koncentrace slizu. Při správném zpracování mohou kávy získat poměrně hodně sladkosti a chuti a zároveň zůstat čisté. Při práci s kavámi zpracovanými honey metodou se často upřednostňují vyvýšené sušící lůžka (někdy označovaná jako africká sušící lůžka), protože umožňují dodatečné proudění vzduchu. Vzduch zajišťuje rovnoměrné sušení zrn a snižuje výskyt plísní a bakterií. Na druhou stranu jsou někteří pěstitelé zvyklí používat sušení na terase vystavené slunci, které vyžaduje pravidelné shrabování zrn, aby se zabránilo vzniku plísní. Celková doba fermentace a sušení závisí na těchto rozhodnutích a také na okolní teplotě a vlhkosti, ale při zpracování metodou red honey je třeba bez problémů počítat se dvěma týdny od depulpingu až do ukončení sušení.