Nomádské putování s barcelonskou pražírnou Nomad nás tentokrát přivádí na drobné farmy z okolí městečka Pitalito v Kolumbii. Tady se v hornatém terénu legendárního regionu Huila setkáváme s kávovníky produkujícími úžasně balancovanou chuť na půli cesty mezi hořkou čokoládou a tropickým ovocem. Výsledné kafíčko bude sirupovitě husté a bude chutnat po agáve a naranjille, neboli lilku quitském, v Kolumbii také nazývaným lulo. Na své si tedy přijde jak milovník sladkých čokoládových espress, tak někdo, kdo rád něco s tóny citrusů.
V každém balíčku těchto zrnek z Evropsky významné pražírny Nomad najdete směs hned čtyř odrůd – Bourbon, Castillo, Caturra a Colombia. Tyto odrůdy vyrostly v nadmořské výšce 1350 až 1800 metrů a jejich plody sklizené v rámci úrody roku 2023 byly zpracovány promytou (washed) metodou.
Tento lot kávy byl vyprodukován 15 pěstitelkami, které jsou členkami organizace Asobombo působící v regionu Huila. Jejich farmy jsou certifikovány jako ekologické a věnují se produkci vysoce kvalitní výběrové kávy prostřednictvím jak pečlivého pěstování, tak i zpracování. Zisky z kávy investují do zdokonalování svých farem a infrastruktury pro zpracování a vždy hledají nové techniky zpracování, aby zlepšily celkovou kvalitu.
V okolí městečka Pitalito bývají farmy obvykle o něco větší než v jiných regionech Kolumbie. Většina farem zde má velikost od 3 do 5 hektarů, zatímco v jiných regionech se pohybují od 1 do 3 hektarů. Většina rodin, které dnes žijí v Pitalitu, emigrovala z Nariña v 19. a 20. století. Nariño bylo původně hustěji zalidněno než Huila, ale mnoho lidí migrovalo do Pitalita ve snaze najít úrodnou a dostupnou půdu právě pro produkci kávy. Kromě kávy pěstují mnozí producenti z Pitalita také cukrovou třtinu. Asobombo pomohla členům komunity postavit mlýny, kde farmáři mohou zpracovávat cukrovou třtinu na panelu, tradiční produkt z cukrové třtiny běžný na venkově v Kolumbii.
Recept na ovocnou bombu na esku
Pokud jde o reprodukci receptu, existuje mnoho proměnných, které mohou ovlivnit konečný výsledek vašeho šálku. Například datum pražení, skladování zrn, prostředí, voda atd. Proto je důležité mít na paměti, že výsledný recept může být nutné mírně upravit podle vašich podmínek. Každopádně hlavní je to, co chutná vám.
Kávovar: La Marzocco, Micra
Mlýnek: Mythos One
Doporučená voda: minerální voda Lanjarón
Doporučené TDS / procento extrakce: 10,04 / 21,96 %
Recept: 20 g kávy, 42 g vody, 35 vteřin