Výběrová káva Kolumbie EL CARMEN z pražírny Hard Lines je charakteristická tóny hnědého cukru a třešní.
Jsme neuvěřitelně nadšeni, že se tato fantastická káva vrací na pulty a že můžeme spolupracovat a podporovat tak skvělý projekt, který Raw Material a Red Associations společně realizují v Kolumbii. V květnu 2017 se společnost Raw Material setkala se společností Invercafe a dvěma novými skupinami producentů kávy v Pitalito v provincii Huila, aby zjistila, co brání zemědělcům v přístupu na trh se speciální kávou. Během těchto diskusí jsme slyšeli, jak zemědělci popisují své hlavní problémy: nedostatek klíčové infrastruktury a nedostatek stabilních cen, které by poskytovaly jistotu pro investice do zlepšení kvality. Společně jsme také odhalili velkou mezeru mezi tím, jak se o kvalitě diskutuje a jak se měří na úrovni zemědělských podniků.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1400 - 2100 m n. m.
- Farma: El Carmen de Acevedo