Výběrová káva Kolumbie EL JARDIN #5 z holandské pražírny Sprout Coffee Roasters je charakteristická tóny šťavnaté sangrie, jahod a citronu.
Kolumbie vyrábí a vyváží kávu proslulou svým plným tělem, jasnou aciditou a bohatou dochutí od počátku 19. století. Elmer a Juan Felipe Restrepo, otec a syn společně provozují farmy Finca Jardin a Finca Chambacu. Elmer a Juan najímají po celý rok 12 pracovníků, kteří během sklizně ručně sklízejí třešně a pomáhají udržovat farmu i mimo sezónu. Zaměstnání na plný úvazek jim pomáhá udržovat stabilní příjem po celý rok. Protože je podnebí v Kolumbii vlhké ztěžuje to produkci naturálně zpracované kávy. Velká část jejich úspěchu spočívá v jejich inovativních metodách zpracování, které umožňují vyrábět naturálně zpracovanou kávu bez ohledu na počasí. Elmer a Juan Felipe používají Brix (měřítko obsahu cukru), aby zajistili zpracování pouze dokonale zralých třešní - třešní s asi 21% Brix. Po selektivním výběru a vizuálním třídění Juan Felipe lehce fermentuje třešně po dobu 8 až 48 hodin. Poté se třešeň pokládá v tenkých vrstvách do solárních sušiček přibližně na 5 dní. Během této doby pracovníci často třešně obracejí, aby zajistili rovnoměrné vysušení. Poté se kávová třešeň suší v mechanických sušičkách další 3 dny. Juan Felipe a Elmer jsou neustálí inovátoři, kteří hledají nové způsoby, jak zvýraznit chuť kávy. Tento lot byl sušen s ostružinami.
- Producenti: Elmer & Juan Felipe Restrepo
- Farma: Finca Jardin
- Oblast: Caldas, Chinchina
- Zpracování: Naturální
- Nadmořská výška: 1410 - 1490 m n. m.
- Odrůda: Castillo, Caturra