Slovenská pražírna Concept Coffee Roasters si připravila instantní jaro v šálku ve formě svěží limitky Kolumbie EL MIRADOR. Cukrová vata jako z poutě, čokoládová vajíčka jako na Velikonoce a k tomu všemu sladká ovocná marmeláda.
Farma El Mirador se nachází ve městě Pitalito v kolumbijském státě Huila a má rozlohu 32 hektarů, z toho 30 hektarů kávových plantáží. Farmáři zde pěstují širokou škálu odrůd, jako jsou Catiope, Mokka, Tabi, Gesha, a tři různé odrůdy Bourbon. Elkin Guzman, majitel společnosti El Mirador, je kávou obklopen již od svého narození. Jeho rodina se vždy zabývala pěstováním a obchodem s kávou. Takové množství zkušeností Elkinovi umožňuje kávu zpracovávat v závislosti na konkrétní šarži. Postupy sklizně a posklizňové úpravy jsou vysoce standardizované pro zajištění konzistence a kvality. Nejprve se měří cukernatost kávových třešní ve stupních Brix, následuje hustota a objemová separace. Nakonec se rozhodne, která metoda zpracování je nejvhodnější pro využití plného potenciálu každé šarže. Metody zpracování, které Elkin používá, ztělesňují jeho průkopnického ducha a kombinují různé přístupy k fermentaci a sušení, aby doplnily přirozené vlastnosti každé kávy.
V případě této šarže kávy Caturra se tým společnosti El Mirador rozhodl pro naturální zpracování, to začíná hned po sklizni. Káva se nejprve třídí tak, že se třešně nechají plavat ve vodě, aby se odstranily vady, a poté se ručně třídí, aby se odstranily tmavé a přezrálé plody. Poté se káva přesune do sušárny, kde se pak suší celá 25-32 dní. Během tohoto období fermentace a sušení se káva udržuje v tenkých vrstvách a důsledně se přesouvá, aby se zajistilo rovnoměrné sušení po celou dobu. Po depulpaci (neboli odstranění slupky) se káva balí do sáčků GrainPro, aby se zachovala její vlhkost a senzorické vlastnosti zrn.
- Nadmořská výška: 1615 m n. m.
- Sklizeň: duben - listopad
- Producent: Elkin Ferney Guzman Vargas