Od severočeských pražičů z Liberce Mia Coffee Roastery tu máme lahodnou promytou Kolumbii El Silencio, která vám nabídne chuťově krásně čistý šálek této jihoamerické kávy plný mandarinek, papáji a oříšků.
Farmářem je Robinson Rivera Muelas, pěstitel z Piendamó, Cauca. Na farmě El Silencio pěstuje odrůdu caturra a ročně vyprodukuje 7000 kg kávy. Jako zakládající člen Asociace pěstitelů kávy Kolumbie (ACC) pomáhá místním farmářům se zlepšováním pěstitelských a zpracovatelských postupů. ACC je nezisková organizace drobných pěstitelů kávy, založená v roce 2016 v Piendamó. Usiluje o zlepšení kvality kávy od pěstování po prodej, čímž podporuje farmáře i přírodu. Sdružuje 77 členů s průměrně 1,5 ha půdy.
Tento lot je zpracován promytou (washed) metodou. Tento postup zpracování kávy je jednou z nejpreciznějších metod ke zpracování kávy. Po pečlivém ručním sběru se plně zralé kávové třešně zbaví slupky a části dužiny pomocí speciálního stroje zvaného depulper. Následně zrna fermentují ve vodních nádržích po dobu 12 až 48 hodin. Během fermentace enzymy rozloží zbytky dužiny přiléhající k zrnu, čímž se káva zbaví všech nežádoucích vrstev. Tento krok je klíčový pro dosažení čistého chuťového profilu. Výsledkem je káva s jasnými, svěžími tóny, často s ovocnými nebo květinovými nuancemi a elegantní aciditou. Promytá metoda umožňuje naplno vyniknout charakteru původu, odrůdy i terroiru, díky čemuž je oblíbená mezi milovníky čistých a sofistikovaných chutí.
- Nadmořská výška: 1700–2100 m n. m.